1 tekening zegt meer dan 1000 woorden

Tekentaal

Bij taal denken wij vaak aan Engels, Frans, of Duits of aan één van de 7000 andere talen. Maar taal is veel meer dan spelling of grammatica. Er is namelijk ook de Tekentaal, voor veel mensen is dit onbekend terrein en men denkt dat dit alleen door kinderen wordt gebruikt. Door te tekenen wordt er ook een taal zichtbaar door beelden. Deze taal laat vaak iets zien van onze binnenkant, het gevoel, zielstaal, en niet de taal van de ratio. Taal zou je in zijn algemeenheid het wonder van de (ziels)communicatie kunnen noemen. Dit is dan ook de zeggingskracht van beelden. Een tekening zegt dan ook meer dan 1000 woorden.

Volwassenen

Veel mensen ervaren ‘een gat in hun leven’, denk hierbij aan rouw en verlieservaringen. Hier willen ze van af, of hebben overleving methodes ontwikkeld om het vol te houden. We bedenken allerlei manieren om lekker door te gaan op vaak een sociaal geaccepteerde manier totdat we zelf klachten krijgen zoals moeheid, prikkelbaarheid, futloosheid, depressiviteit. De ongekende emoties willen we wegduwen als een bal onder water, dat kost erg veel energie. Deze emoties kunnen ons juist veel informatie geven. Ze zijn heel waardevol en vanuit hun kracht kunnen we ons leven weer kleur geven.

Kinderen

Kinderen zitten anders in elkaar als volwassenen. Waar het overlijden van een dierbare voor volwassenen een lang rouwproces nodig heeft, zien we kinderen vaak al weer snel overgaan tot de orde van de dag: spelen t.v. kijken of voetballen. Ondanks dat het misschien lijkt alsof de gebeurtenis weinig effect heeft op een kind, doorloopt ook een kind een rouwproces, net als de volwassene. Kinderen kunnen echter moeite hebben om gevoelens en emoties te uiten. Schilderen en tekenen kan hierbij helpen, door te tekenen kan een kind op een creatieve manier on beeld brengen wat in hem of haar leeft.