Het Goede Leven

Met tekentaal nadenken over de toekomst van de kerk

Het Goede Leven, dat is het jaarthema van de PKN. Een thema dat voor álle kerken actueel kan zijn, want wat is het Goede Leven in deze coronatijd? Veel mensen hebben last van de maatregelen en weten niet goed hoe ze verder kunnen. Hetzelfde geldt voor kerken: ontmoetingen zijn niet (op dezelfde manier) mogelijk, mensen raken buiten beeld of haken af. Ineke Ruiter is tekentherapeut en wil kerkleiders via creatieve methoden aan het denken zetten over de toekomst van hun gemeente. Ze heeft daartoe een Tekenmodule ontwikkeld met als titel ‘Het Goede Leven voor de kerk’.

“De kerken lopen leeg, al heel lang. De huidige crisis drukt kerken nog meer met de neus op de feiten: zij zien nu nog duidelijker hun sterke maar ook hun zwakke kanten”, zegt Ruiter. “Ik denk dat dit een goed moment is om ons te bezinnen op de toekomst en investeren in ons fundament. Hoe kunnen we groeien en bloeien zoals we dit zo graag zouden willen? Kunnen we ons door deze stevige storm juist meer met elkaar verbinden?”

Stamboom: beginnen bij de wortels

De Tekenmodule neemt de boom als uitgangspunt. Ruiter: “Bomen spreken vaak tot de verbeelding, vooral nu in de herfst. Inspirerend vind ik vooral de mammoetbomen die wel 2000 jaar oud kunnen worden. De wortels groeien niet diep, ze verstrengelen zich ondergronds, vangen water op en houden elkaar letterlijk overeind. Als ik dit vergelijk met de kerk, dan zie ik een kans om juist nu te investeren in wat ons verbindt en hoe we betrokken kunnen blijven bij elkaar. Misschien niet naar wat direct zichtbaar is, maar juist in ons fundament. Deze prachtige metafoor van een boom heeft alles te maken met Het Goede Leven.”

Via tekentaal het gesprek aangaan

Bij tekentaal gaan mensen allereerst met een tekening aan de slag. Vervolgens zorgt een symbolenuitleg met bijbehorende vragen voor verdiepende gesprekken: wat heb je getekend, welke symbolen zitten hierachter en wat zeggen die jou, en hoe kan de link worden gelegd naar de eigen kerk en de sterke kanten en uitdagingen waar deze mee worstelt? Ruiter: “De module is niet alleen bedoeld om de huidige situatie zichtbaar te maken, maar ook om nieuwe kansen voor gemeenschapsvorming te ontdekken. Kernwoorden zijn dan: inspireren, met elkaar verbinden en starten van veranderingsprocessen.”

Voor €8.50 excl. verzendkosten ontvang je deze module. Voor groepen geldt een ander tarief.

Module bevat: Verhaal met inleiding, werkwijze, Tekening , blanco papier , symbooluitleg, en kleurpotloden.

Over Ineke Ruiter

Ineke Ruiter is tekentherapeut. Met haar praktijk Ik Teken Ervoor zet ze tekentaal onder meer in voor rouwbegeleiding van kinderen en volwassenen. Ook ontwikkelde ze de Levensreiskoffer, waarmee ouders en kinderen via tekeningen het gesprek over Bijbelverhalen aan kunnen gaan.

Contact
Ineke Ruiter
Tekentaaldeskundige
06 2047 0378
Stuur e-mail

Postadres
Ik Teken Ervoor
Knokkel 71
1619 AW Andijk

Aangesloten bij: