Workshops

“Een Goed Gesprek” via de Tekentaal

Getekend Pastoraat
1 tekening zegt meer dan 1000 woorden! In deze workshop gaan wij aan de slag met Tekentaal! Dit is een universele taal die ook wel beeldtaal genoemd wordt. Via Tekentaal kunnen onuitgesproken hoop en dromen onder woorden gebracht worden. We ontdekken de taal van het hart. We visualiseren wat er in ons leeft, als aanknopingspunt naar een goed gesprek.
De deelnemers ontdekken dat ze hun eigen gevoel kunnen uiten, verbreden en verdiepen. Je praat dan niet alleen in en met jezelf maar ook met de ander, de externe dialoog, je helpt daarbij ook je interne dialoog. De deelnemers kunnen deze vorm ook  in hun eigen pastoraat gaan gebruiken,  een  andere insteek tot een ‘goed gesprek’.

Hier teken ik voor.
Ineke Ruiter
ineke@iktekenervoor.com

Er zijn ook andere workshops mogelijk, voor een indruk kunt u bij voorgaande workshops kijken. Voor meer informatie kunt u een berichtje sturen via het contactformulier.


Tekentaal om je eigen kracht te (her)ontdekken.

Tekenen, schilderen, boetseren ten behoeven van je innerlijke ontwikkeling/kracht te (her)ontdekken. Voor tekentaal hoef je niet te kunnen tekenen. Het is een middel en geen doel op zich.

Heb je last van: onzekerheid/faalangst, verlies, angsten, rouw, verdriet, spanningen, burn-out, en/of neerslachtigheid? Over veel dingen in het leven hebben wij geen controle en dit kan een gevoel van angst opleveren. Wist je dat 15% van de vrouwen een burnout heeft gehad en 9% van de mannen? We kennen allemaal wel iemand die dit heeft meegemaakt. Verontrustend. Ontdek wie je bent als mens en wat bij jou past!

Ik bied je aan om langs te komen en te ontdekken wat tekentaal voor jou kan betekenen. Als je over klachten of problemen gaat tekenen, wordt er direct veel zichtbaar. Veelal ook zaken waar jij nog niet zo bewust van bent. Je emoties kun je vaak beter uiten (op papier) dan er over te praten. Daardoor kom je met tekentaal meestal sneller bij de kern van het probleem en kan je doelgericht zoeken naar de oplossing.

Nieuwsgierig geworden? Voor aanmelden of meer informatie kunt u zich opgeven via het contactformulier onderaan deze pagina.


‘Kinderen geven tekens’

Wil jij het gedrag van kinderen beter begrijpen? Weten wat er nu echt omgaat in een kind? Opvallende signalen oppikken zodat je op een goede manier kunt handelen? Kinderen geven tekens in tekeningen. Dit maakt dat praten alleen vaak niet voldoende is. Het zijn de dingen die kinderen niet met woorden zeggen maar wel vertellen.

Mijn expertise is de beeldtaal van kinderen. De tekentaal heb ik ook ingezet in projecten in het buitenland: Hongarije en Oeganda. Het bijzondere is dat Tekentaal wereldwijd hetzelfde is. Deze workshop is voor iedereen die hier meer van af wil weten; de oppas,  opa’s en oma’s alsook  de begeleidsters in de opvang van BSO of leerkrachten. Uiteraard kan de workshop ook op locatie worden gegeven.

Nieuwsgierig geworden? In deze workshop van 2 avonden vertel ik je hier meer over. Opgeven voor deze workshop kan via het contactformulier onderaan deze pagina.

Inclusieve materialen en koffie/thee


“Schulhulpmaatje”

Vorige week een creatieve workshop mogen verzorgen voor “Schulhulpmaatje”. Vrijwillige maatjes die vanuit Geloof en een Hoop Liefde de medemens helpen die met financiële problemen te maken hebben. Door te tekenen kregen we een inkijkje in hun hart waarom ze dit werk zo leuk en waardevol vinden om te doen.Ze gingen naar huis met een heerlijke chocoladeletter en dat waren natuurlijk de letters H – G of L.Maar ook de L van Lekker!

Daar teken je toch voor!


Sinterklaas kleurplaten wedstrijd

Maar ook de Sint is natuurlijk gek op cadeautjes! En daarom houdt CrossFit Hoorn in samenwerking met Ik Teken Ervoor, een kleurplatenwedstrijd speciaal voor Sinterklaas!

Print hier de kleurplaat en maak er een prachtige kleurplaat van! Wij zorgen dat alle kleurplaten afgeleverd worden bij de Sint en zijn Pieten en misschien hangt jouw kleurplaat straks wel boven het bed van Sinterklaas!

Degene met de mooiste kleurplaat kan o.a. een ‘CrossFit Kids Rittenkaart’ winnen, maar ook kan er een tekenworkshop worden gewonnen bij Ineke Ruiter van ‘Ik teken ervoor’, die tevens speciaal voor deze wedstrijd deze speciale kleurplaat heeft gemaakt. Verder zijn er nog wat andere leuke prijzen te winnen! De kleurplaten kunnen t/m 4 december a.s. worden ingeleverd bij CrossFit Hoorn.

Veel succes en maak er iets moois & creatiefs van voor de Sint. De winnaars worden bekend gemaakt via e-mail en de Facebook Pagina van CrossFit Hoorn.


Workshop Sinterklaas voor de scholen

Ja  u leest dit goed! Er is al veel gezegd over dit Hollandse feest. Het blijft een kinderfeest met veel plezier en spanning. Hoe leuk zou het zijn om dit verhaal in getekende vorm aan te bieden? Elke dag een nieuwe tekening voor de kinderen en de ontknoping op de dag dat de Sint zelf op school komt? Dit zullen ongeveer 4 tekeningen zijn. In het verhaal zullen natuurlijk specifieke zaken over uw school worden meegenomen. Interesse gewekt of op zoek naar meer info? U kunt contact met mij opnemen.

Via de website kunt u een berichtje sturen of bellen mag natuurlijk ook.


Workshop Tekenen en Schilderen
Thema: Tuinen ‘een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen’

Er zijn veel verschillende tuinen. Denk aan de beroemde tuin van Eden, boeddhistische zen-tuinen of aan de paradijselijke tuin uit de islamitische traditie. Of misschien heb je al eens een Engelse tuin gezien, of kasteeltuin c.q. kloostertuin. Wat betekent de tuin vandaag aan de dag voor ons als we in de stad leven of op het platteland? We zijn geneigd om onze of tuin of balkon af te bakenen met een schutting, hek of haag. Zou de reden kunnen zijn dat we onze eigen territorium af willen bakenen? Ons eigen stukje natuur willen hebben waar we ons zelf kunnen zijn? Dit en nog veel meer informatie hoor je in deze workshop die we al tekenend en schilderend zelf gaan uitbeelden.

Maart 2017


Workshop voor verzorgingshuizen/ verpleegtehuizen
Inmiddels is er een workshop tekenen en schilderen in ‘Sint Jozef ‘ in Wervershoof geweest met oudere mensen. Mijn uitgangspunt is dat ieder mens een creatief wezen is en dat creatief geoefend kan worden. Ook als je al 80 jaar bent of ouder. We zijn niet resultaat gericht bezig geweest om ‘kunst ’te maken, wel hadden we plezier in het moment. Mensen kunnen zich zo uiten over verschillende zaken  bijv. het accepteren van de huidige situatie, het uiten van angst en boosheid, het ervaren van rouw wordt ook opgezocht en mede in het materiaal geuit. De deelneemsters (allemaal vrouwen) hoorden zo ook de levensloop van elkaar, en herkenden zo veel van hun eigen leven. Door dit te uiten, kan ik aansluiten bij wat iemand in het hier en nu kan en wil. Wil je dit in het verzorginsghuis of verpleeghuis  waar je werkt of waar familie van je woont ? Ik kom graag op locatie! Je kunt contact met mij opnemen via de website. Er is veel mogelijk, ook specifiek voor dementeren.


Workshop EHBO voor oppas, oma’s en opa’s
Hoe leuk is het als je als oma of opa met je kleinkind of met je oppas kind kunt tekenen? En je ontdekt dat je door relatie te tekenen een ander contact met je (klein) kind kunt ontwikkelen. Deze staat nu online.


Workshop EHBO voor ouders
De volgende workshop die in voorbereiding is, gaat over wat ouders zelf kunnen doen met hun kind. Tekeningen aan bieden als een kind moe is, boos of hoe je ze zelf iets kunt leren door spelletjes aan te bieden. Er zijn veel handvaten die ik je aan kan reiken!


Workshop Je leven in Kleur

Het leven is als schetsen, een blanco blad in het begin. De eerste lijnen onbevangen, zonder twijfel evenmin. Totdat je hoofd zich er mee gaat zich bemoeien, dan begint het schrappen. En nog meer strepen, opnieuw proberen maar, er valt nog zoveel te leren !

Het lied van de schepping van onze aarde vertelt dat het pas echt wat wordt  met ons en  deze wereld als er kleuren in gaan meespelen. Daarom wordt er ‘na de ramp’ de zondvloed, een brug tussen de hemel en de aarde gespannen: de regenboog. Alle kleuren en kleurcombinaties die we kennen, zijn terug te vinden in de regenboog.  Deze mooie boog  herinnert ons aan de opdracht de zonzijde van het bestaan kiezen: liefde, rechtvaardigheid en vrede.’Maak er wat van, mensen!’ lijkt hij te zeggen.

Het is niet nodig om goed te kunnen tekenen, wel is het handig dat je plezier hebt in tekenen en schilderen.


Kliederdienst
Tijdens een kliederdienst staat een Bijbels thema centraal, samen worden deze verhalen op een creatieve wijze ontdekt en verwerkt. Kliederdiensten zijn gastvrij en wil in alles creativiteit ontdekken! Denk aan verven op een doek, tegelijk met jong en oud in een dienst. Hoe speciaal is dit om met elkaar mee te maken. We zijn al gestart in’ De Kapel’ in Andijk. We  hebben met elkaar een Droomeiland gemaakt, en in een andere dienst hebben we onze Handen uitgebeeld. Wil je dit in jouw kerk of gemeente ook eens meemaken onder creatieve begeleiding, dan kun je contact met mij opnemen via de website.

Februari 2017


Workshop “Omdat jij het waard ben
“Als wij op een penseel /potlood lijken, moeten we een punt hebben, om ons eigen leven te schrijven, en bruikbaar zijn.” De eerst avond heeft als thema “Omdat jij het waard bent”. De avonden daarna gaan we hier dieper op in.


Workshop “Vrouwen die teveel doen!”
Want hoe breng je jouw droom in kaart, gebruik je jouw talenten, ga je doelen stellen? En wil je ook nog een leuke vrouw en misschien moeder of oppas zijn of overblijfmoeder, of doe je nog een cursus van je werk erbij? Pff en ook nog met zo min mogelijk stress?


Meer weten of aanmelden voor een workshop?
Stuur een berichtje via het onderstaande formulier.


  U ontvangt binnen 24 uur reactie

  Contact
  Ineke Ruiter
  Tekentaaldeskundige
  06 2047 0378
  Stuur e-mail

  Postadres
  Ik Teken Ervoor
  Knokkel 71
  1619 AW Andijk

  Aangesloten bij: